Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Αυγουστίνος Δημητρίου


Με αφορμή αυτή την είδηση http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/35456 έγραψα αυτή τη φανταστική επιστολή για ένα αληθινό γεγονός 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

  σας παρακαλώ να δεχθείτε την προσφυγή μου σε σας  σαν ειλικρινή κατάθεση ενός γιου προς τον πατέρα του. Γιατί τέτοια είναι η φήμη σας και η προσφορά σας στη δημοκρατία ανά περιόδους που έχω μεγάλες ελπίδες πως και εδώ για χάρη της θα με ακούσετε. Άλλωστε δε θα πρέπει να ξεχνάτε, κύριε Πρόεδρε, πως η δόξα ενός μεγάλου ανθρώπου δεν κρίνονται μόνο σε συγκεκριμένες και διάσημες πράξεις του αλλά συνολικά από κάθε μία από τις περιστάσεις της ζωής του. Και είναι αληθινά πολύ κρίμα ένας πολίτης, όπως εσείς, να επιτρέψετε επί Προεδρίας να αποκτήσετε αρνητικά σχόλια που θα εκτοπίσουν από την ιστορία σας τα αξιέπαινα στοιχεία. Μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτή η πραγματικά δυσάρεστη τροπή στην πολιτική σας πορεία, είναι να ακούσετε προσεκτικά τα ακόλουθα να κρίνετε και αναλόγως να πράξετε.

  Πριν από λίγες μέρες βγήκε η δικαστική απόφαση στην υπόθεση του ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου το βράδυ της δεκάτης εβδόμης Νοεμβρίου 2006. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή οι 6 από τους 8 κατηγορούμενους αστυνομικούς αθωώθηκαν ενώ οι άλλοι 2 ,που κρίθηκαν ένοχοι, καταδικάστηκαν σε σχεδόν αμελητέες ποινές. Δηλαδή το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αφενός αγνόησε προκλητικότατα εντελώς την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης στις 16 Δεκεμβρίου 2008 που είχε αποφασίσει την ενοχή και των οκτώ κατηγορούμενων αστυνομικών. Αφετέρου όμως πράξανε σαν μην έλαβαν γνώση το οπτικοακουστικό υλικό από τις κάμερες που κατέγραψαν το συμβάν και τους αυτόπτες μάρτυρες που κατάθεσαν ενώπιον του δικαστηρίου.

  Και σας ρωτάω, κύριε Πρόεδρε, αν μπορείτε να μου κατονομάσετε έστω έναν, με στοιχειώδες αίσθημα δικαίου και αμεροληψίας, που δε θα καταδίκαζε τον οποιοδήποτε με αυτά τα ενοχοποιητικά στοιχεία, με την ήδη υπάρχουσα καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου και με τη συμφωνία της κοινής γνώμης. Και επειδή είμαι σίγουρος ότι ήδη γνωρίζετε πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να ζητηθεί από τον οποιοδήποτε σύννομο πολίτη, διαμαρτύρομαι ∙ διότι δεν καταδικάστηκαν οι 8 αστυνομικοί όπως θα έπρεπε, με βάση τους ελληνικούς νόμους και από άτομα που υπότιθεται ότι τους επίστανται αλλά επετράπη μια τέτοια εξέλιξη. Ωστόσο τέτοιου είδους αμέλειες επιφέρουν πάρα πολύ σοβαρές επιπτώσεις, τις οποίες έχουμε μόλις και μετά βίας βιώσει ένα μικρό μέρος

  Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι δεν μας δικαιολογείται πλέον να μένουμε απαθείς μπροστά σε τέτοιους κινδύνους για τη δημοκρατία μας. Γιατί αν πράγματι επιθυμείτε να αντέξει η δημοκρατία την τωρινή κρίση, αποτελεί καθήκον μας να την στηρίζουμε με μία εύρυθμη δράση της δικαιοσύνης. Και όταν δεν το κάνουμε αυτό αλλά συντηρούμε με την αμέλεια μας τη σκιά της βίας να απειλεί εμάς, τους πολίτες, στους δρόμους και στα σπίτια μας, η δημοκρατία χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών της. Και χωρίς την παλλαϊκή εμπιστοσύνη είναι απλά θέμα ωρών να κυλήσει το κεφάλι της στο πάτωμα. Ο μόνος τρόπος για να μη γίνει αυτό, είναι η δικαιοσύνη να τελεσιδικεί σύντομα και σύννομα τις υποθέσεις της, ειδικά σε ποινικά αδικήματα που θίγουν βασικές διατάξεις του πολιτεύματος. Για όλους αυτούς τους λόγους απαιτώ σαν Έλληνας πολίτης να ξαναγίνει η δίκη κατά των 8 αστυνομικών που ευθύνονται για τον ξυλοδαρμό και την κακόποιηση του Αυγουστίνου Δημητρίου ώστε να αποδοθεί η νομιμότητα.

   Κανείς μας δεν μπορεί και δεν πρέπει  να ανέχεται τέτοιες εξευτελιστικές καθαιρέσεις σε βάρος συμπολιτών μας και συνανθρώπων. Και το όριο της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα έχει προ πολλού ξεπεράσει κάθε ανοχή. Για αυτό πρέπει από αυτή την υπόθεση του Αυγουστίνου Δημητρίου να ξεκινήσει η αποκατάσταση του κύρους της δημοκρατίας μας. Ίσως κάποιοι αντιδράσουν ισχυριζόμενοι ότι καμία αρμοδιότητα δεν έχετε πάνω σε αυτό το θέμα. Αν όμως, κύριε Πρόεδρε, αν ο πρώτος πολίτης του πολιτεύματος δεν τοποθετηθεί για αυτή την αδικία τότε ποιος έχει περισσότερη ευθύνη για να το κάνει; Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς5 σχόλια:

 1. Εδώ μπροστά στον εξευτελισμό της χώρας και δεν την έκανε με γοργά πηδηματάκια ο πρόεδρος.. αυτό θα τον πειράξει;
  Πάντως έχεις δίκιο..
  Καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έχω την αίσθηση ότι σιγά-σιγά εξελίσσεσαι σε δημοσιογράφος ή μου φαίνεται;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Βρήκες τώρα άνθρωπο για να στείλεις επιστολή, να τη διαβάσει και να προβληματιστεί!!!
  Ματαιοπονείς, αγαπητέ μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. εχεις απολυτο δικιο αλλα που να το βρεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή